top of page
Search
  • Writer's pictureRuprech Judit

Útikalauz

Updated: Dec 8, 2020


"- Egyetlen magándetektív sem néz úgy ki, mint egy magándetektív. Ez a szakma első számú alapszabálya.

- De ha egyetlen magándetektív sem úgy néz ki, mint egy magándetektív, akkor honnan tudják a magándetektívek, hogyan nem szabad kinézniük?”


/Douglas Adams/


És hogyan is nézhet ki egy hangszer és játékkészítő-jógaoktató-kútház felújító-zsonglőrködést tanító-saját szakállal télapó?


Paller G. Péter sokoldalú ember. Nem ismerem régóta, így sajnos a télapós esetnél nem voltam jelen. A többi, egymástól látszólag távol eső tevékenységet viszont Péter ítélkezéstől mentes, biztonságot sugárzó jelenléte már-már természetesen összetartozó dolgokká kapcsolta össze a fejemben.


A vele való beszélgetések során gondolkodtam el azon, talán kevés olyan dolog van, amit az ember ténylegesen nem tud, és több az olyasmi, amit eddig nem, vagy nem elégszer próbált.


Reggelei általában némi jógával és erőnléti edzéssel indulnak, majd irány a műhely.

Saját szavaival élve, közvetlenül Mordor kapujában lakik. A Pécset átszelő, több mint 8 km hosszú távot a "zöld villámmal", azaz biciklin teszi meg.

Peti vonós és pengetős hangszerek készítésével és javításával foglalkozik.

Műhelye kincsesbánya a kíváncsiskodó fotósnak: mindig vannak izgalmas bontott hangszerek.

Bár ez egy vitathatatlanul gyönyörű szakma, megélni belőle mégsem könnyű. Egyszerűbb hangszerek javítása sokszor többe kerülne, mint amit egyébként érnek.


Nagybőgő puskázása

Időnként szabálytalanul szép darabok is megfordulnak a műhelyben: brácsa és gitár szokatlan keverékének a nyaka is egyedi.

Péternél nem csak hangszerek fordulnak meg, tavasszal egyedi tervezésű játékok készítésétől zengett a műhely.


A 24 fajáték kigondolása és kivitelezése során az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy ne legyenek levehető, elvihető részek, és lehetőleg látsszon maga a fizikai elv is, mely alapján működnek.

A játékok a Nevetnikék Alapítvány projektje keretében a Pécsi Gyermekklinika egyik folyosójára kerültek, hogy a várakozó gyerekek feszültségét és félelmét oldják.

A sok fűrészpor után jól esik a friss levegő. Ahogy Péter végigsétál a slacklineon, úgy tűnik, a kötéltánc a világ egyik legegyszerűbb sportja. Az egyenes felsőtest, és az egyensúlyozáshoz magasba tartott karok nyugodt eleganciát sugároznak. Én nem így festettem, mikor kipróbáltam...

Ez, és egy másik hobbija, a zsonglőrködés sem "csak" hobbi, kiválóan alkalmazható integrációs problémák enyhítésére szociálisan hátrányos helyszetű gyerekeknél.

A Glóriával közösen tartott szociális cirkuszi óra azonban ma diák hiányában elmaradt.


Bemelegítés. Peti egy acro (akrobatikus) jóga csoport tagja. Tavasztól heti rendszerességgel tartanak jam-et a Tettyén, ahol bárkit szívesen látnak, aki kipróbálná a sportot. Bár ők nem sportnak vagy edzésnek, inkább "közös játéknak" nevezik tevékenységüket.

Az acro jógában a base általában a földön fekve, végtagjaival emeli-forgatja a flyert. A sport sokkal inkább szól a technikáról, mint az erőről: Peti sokat emlegeti 56 kilós lányismerősét, aki könnyedén szokott "baselni" 80 kilós flyereket is. Petinek oktatói végzettsége is van, és bár a jameken nincs formális oktatás vagy oktató, a résztvevők mégis gyakran kérik a véleményét komplikáltabb gyakorlatok előtt.

Ha internetes videókat nézünk az acroról, ezeken általában a base-t és a flyert láthatjuk. Pedig van egy harmadik (időnként negyedik) nagyon fontos résztvevője is az akrobatikus mozdulatsoroknak, mégpedig a spot. Ő társai mellett-felett állva figyel, és közbelép, ha gond adódik. Olykor végzetes kimenetelű eséseket előz meg.

Peti a Szaporcai Cifraház udvarán, a felújításra váró kút előtt. Műemlék védő-, felújító- és fenntartó technikus végzettsége is van, így szívesen vállalta, hogy a Vidéken jó! Alapítvány ifjúsági csereprogramjában fiatalokat vezetve újjá varázsolják a kútházat.

Munka (betontörés) közben.

És a munka szünetében, a szaporcai Hétöles tó partján rögtönzött, első idegen nyelven tartott jógaóráján.

Bár Péternek nem erőssége az angol nyelv, a jóga szakszavait hiba nélkül tudta. A többit a lelkesedés és a szándék pótolta.

A felújított, ormánsági mintára immár (újra) talpas kútház.

Fotó és szöveg: Ruprech Judit

bottom of page