top of page
Search
  • Writer's pictureRuprech Judit

Történetünk hőse – Bogi


A huszonegy éves Sajabó Boglárka a baranyai Egyházasharasztiban él. A Kaposvári Egyetem Mezőgazdasági Karán tanul, közben édesapjával együtt vezetik a családi farmot. A fiatal lány rácáfol mindenféle gender-sztereotípiára: hatéves kora óta vezet traktort, tizenhárom éves kora óta kombájnt, profi futballista, horgászik és bírja a jó kocsikat. Mindemellett abszolút „csajos” csaj: szeret kiöltözni, barátaival és nővérével bálokba és színházba jár.A Sajabó család néhány száz hektáros földön gazdálkodik. Főleg mákkal, búzával, és kukoricával foglalkoznak, de hagyma, burgonya, fóliás zöldségek és többféle gyümölcs is terem a családi farmon. A munka szellemi és fizikai részét hárman végzik: Bogi édesapja, Csaba, a lány és egy alkalmazott, Viktor. Nagyon sok munka ez három embernek, szívesen foglalkoztatnának is még valakit, de nehéz olyan embert találni a környéken, aki hajlandó ennyit dolgozni. Legtöbben inkább maradnak a közmunkánál – ami bár nem fizet jól, nem is vár nagy erőbedobást.

Bogi egy kisebb földön elhúzza a szántást kombinátorral - előkészíti a földet a hagyma vetéséhez.

A rendőrök rendszeresen igazoltatják – a kombájn kormánya mögött még inkább – sosem akarják elhinni, hogy tényleg van rá jogosítványa. Pedig leginkább a nagy gépeket szereti vezetni.


A Sajabó Családi Gazdaság egy másik fontos lába a „csirkézés”. Ketreces neveléssel tartják a tyúkokat, saját takarmányon. A tojást környékbeli éttermeknek, étkezdéknek értékesítik, illetve tésztát készítenek belőle. A család a baromfi mellett sertéstenyésztéssel és füstölt áru előállítással is foglalkozik. Nem tehetek róla – bár szépek az állatok és a tojások is – a hangos kotkodálásban óhatatlanul Margaret Atwood egyik sci-fije ugrik be, ahol fej nélküli, ellenben több combú vagy több mellű csirkéket tenyésztenek – hiszen minek is fej, azt nem lehet megenni…

A tojásokat lepecsételik. A kódszámok például a tojás méretéről, tyúkok tartásáról adnak tájékoztatást. A háttérben Eszterke, Bogi kishúga figyeli a műveletet.

Napközben mindenki a dolga után jár, de az ebéd azért összetereli a családot. A kistesók – Csabika és Eszter – gondoskodnak a vidám hangulatról. Bogi szülei elváltak. Mindketten új párra találtak, a lány mindenkivel jól kijön a családban, imádja kistesóit. Napi szinten találkozik édesanyjával, Pécsett tanuló nővérével is nagyon szoros a kapcsolatuk.

A traktor mögé kapcsolt vetőgépet először be kell állítani a dughagyma vetéséhez – hogy milyen távolságra legyenek egymástól a sorok, hová kerüljön a nyomjelző, stb. – Csabika ebben profi, segít is átszerelni a cuccot nővérének.

Mehet a dughagyma a magtartályba.

Míg a legtöbb fiatal az ő korában azt tudja biztosan, hogy a szülei melóját véletlenül sem szeretné majd végezni, Bogi imádja a mezőgazdaságot. Hosszú ideje tudatosan készül arra, hogy ezzel foglalkozzon. Csaba nevetve osztott meg egy sztorit a kisiskolás lányáról, aki annyira szomorú volt, hogy nem mehetett apjával dolgozni Miskolc környékére, hogy szabályosan beteg lett: hányt, fájt a hasa, levert volt. Csak akkor lett jobban, amikor a család neki is összecsomagolt.

Két emberes a feladat: menet közben figyelni kell melyik tartályban mennyi a hagyma, jól takar-e a gép. Bogi vezeti a traktort, Viktor pedig igazít a vetőgépen, amikor kell.

Azt hitték sok lesz a hagyma, de végül másfél sorra nem jutott. Viktor gyorsan megérdeklődi telefonon, hogy tudnak-e még aznap szerezni utánpótlást.


Bogyó, az óangol juhász, Bogi kutyája. Kb. akkora mint én, csak kicsit jámborabb.

Míg Csaba megrotálja a ház melletti kertet, a fiatalok tartanak egy kis szünetet.

Bogi eldugja a maradék hagymát, amit a gép már nem tudott elvetni. A hagyma mellé krumpli is kerül.

Találós kérdés: aki először megmondja mik a jópofa színes műanyagok, vendégem egy sörre.

Tánc Csabikával.

Eszterke inkább éjjel szeret partizni, így születése óta a család jóval kevesebbet alszik.

A lány harmadéves a Kaposvári Egyetem Mezőgazdasági Karán. Jobban kedvelte az egyetemet, míg jelenléti oktatás volt. Most, hogy a korábban is túlsúlyban lévő elmélet még személytelenséggel is párosul, kevésbé motivált abban, hogy bemagolja a növények és állatok latin neveit, amit feltehetően úgysem fog használni soha. Gyakorlati tudása révén általában azért könnyen abszolválja a vizsgákat.

Bogit a növények érdeklik, szakdolgozatát a mákot támadó betegségekből és kártevőkből írja. Témavezetője segítségével nemrég drónnal berepülték a család néhány földjét. A készült felvételeken nagyon pontosan és látványosan kijönnek a földsebek, az anyag hasznos információkkal gazdagítja Bogi készülő tanulmányát. Gondolkodik azon, hogy a fősuli elvégzése után növényorvos képesítést szerezzen, ez a tevékenység jól megférne a mezőgazdaságban végzett nehéz fizikai munkával.


Bogi korábban az NB I-ben focizott. Bár nagyon szerette, ahhoz, hogy részt tudjon venni a mindennapos edzéseken, Budapestre kellett volna költöznie. Egyházasharasztit és a mezőgazdaságot választotta. Egy ideig a PMFC-ben is játszott, most a paksi Atomerőmű SE futsal csapatát erősíti.


Meccs az ELTE BEAC csapata ellen.


A tavalyi járványhelyzet és a leállás megviselte a csapatot. Míg korábban sorra nyerték a meccseket, most nehezen találnak magukra.

Bogi nővére, Anita Pécsett él, biológia-földrajz szakos tanárnak készül. A nővérek nagyon hasonlítanak egymásra, néha ikreknek is nézik őket.

A közös tetoválás egy viking szimbólum: ”create your own reality” ami nagyjából annyit tesz, „te teremted a saját valóságod”.

Séta a Mecseken. A lányok már régóta meg akarták nézni a Flóra pihenő hintáját. Mivel a helyszín is adja magát, és a csajok is összeöltöztek, készítünk pár kevésbé spontán képet is.


A képsorozatot eredetileg a VII Photo Academy riportfotós szemináriumára készítettem. A tanfolyam oktatói a képek láttán a „szuperhős” jelzőt használták a fiatal lányra – ami Bogi felé elismerés, az én fotós teljesítményem irányába viszont inkább szelíd kritika volt. Hiszen kicsit hihetetlen, hogy egy fiatal lány ennyi mindennel foglalkozik, és mindig vidámnak tűnik, még a traktort is mosolyogva szereli. Nem biztos, hogy sikerült elég mélyre ásni, reális képet rajzolni a lányról. Aztán Bogi véleménye helyrebillentette bennem a képzeletbeli mérleg nyelvét, azért mégis elértünk valamit:


„Hirtelen, amikor a legkevésbé számítunk rá, történik valami és új irányba indít. Amikor elfogadtam a felkérést, nem gondoltam volna, hogy ez a projekt lesz számomra az a változás, amely segít más szemszögből nézni az életem. Semmi megjátszás, vagy beállított kép, így minden pillanat egy átlagos nap része, de annál értékesebb.”

Szerettem készíteni ezeket a fotókat, és jó volt megismerni a Sajabó családot. Folytatás következik. Ki tudja, talán aratási idényben sikerül majd olyan képeket is készítenem, amikor Bogi végre elfárad, és nem mosolyog. De nem ígérek semmit, mert az a helyzet, hogy Bogi a világon legjobban aratni szeret.

bottom of page