top of page
Search
  • Writer's pictureSzellő Gábor

Bugaszegi Köztársaság

Updated: Dec 9, 2020


Balatonboglár peremén, az autópálya tőszomszédságában található a Bugaszegi Téglagaléria. A már nevében is különös birtokot tulajdonosa, a 71 esztendős Csere János 2001-ben kezdte építeni.


Részint azért, hogy a 3 hektáros területet hasznosítsa, részben pedig azért, hogy legyen egy hely, ahová ki tud vonulni a világból. A különös hobbit aztán a környéken élők is felfedezték, és sok-sok bontásra ítélt anyagot juttattak el Bugaszegre, ahol új életre keltek az építőanyagok.


A farmon János bácsi saját keze által épített építmények sora várja a felfedezőket. Van itt múzeum, torony, bástya, emlékmű, színpad és történelmi emlékpark is. Mindezek tőszomszédságában pedig egy igazi édenkertet alakított ki, a benne termett növényeket előszeretettel vásárolják meg a helybeliek pompás ízük miatt. Hogy János bácsi végképp ne unatkozzon, egy állatsereget – lovakat, bárányokat, mangalicákat, nyulakat és baromfit – is gondoz nap mint nap.


A rendkívül vendégszerető János bácsi által teremtett különleges, meseszerű világ ma idegenforgalmi látványosságként szolgál, egymásnak adják itt a kilincset a látogatók. A birtok megtekintése díjmentes, viszont ha visznek egy-egy téglát magukkal a látogatók, akkor biztosak lehetnek abban, hogy egyszer beépül majd valamelyik építmény falába. Mert Bugaszegen mindennek megvan a maga helye…


Pillantsanak be Önök is Csere János mesebirodalmába:
Fotó és szöveg: Szellő Gáborbottom of page