top of page
Search
  • Writer's pictureSzellő Gábor

Picasso és Pavarotti találkozása a gyöngyhajú lánnyal

Updated: Jan 25, 2022

Vannak olyan mindennapi eszközök, amelyekről szinte soha senki nem gondolná, hogy több lehetne, mint amire évszázadok óta használják . Ilyen a legkeményebb földbe is merülő irtókapa. A Kaposvártól nem messze fekvő településen, Várdán élő Tóth György többek között e rendkívül funkcionális eszköz felhasználásával készíti mesélő műalkotásait."Szeretem a régi paraszti eszközök anyagszerűségét, a fémet, a fát. A kétkezi munka fáradsága jelenik meg bennük. Ismeretlen sorsok emlékezetei ezek, sok-sok vidám és tragikus emberi történetről tudnának mesélni."


"Bár városban éltünk fiatalkoromig, családom révén erős a kötődésem a néprajz iránt. Ezért is kezdtem el gyűjteni ezeket a tárgyakat. Aztán sokat rendezgetve, egymásra pakolva, szemlélve őket, egyszercsak kibontakozott belőlük egy mese, és onnantól nem volt megállás..."


Tóth György alkotásai szakrális jelenetek mellett felidézik a történelem vérzivataros eseményeit, vagy éppen rákacsintanak a művészet olyan világhíres alkotóira, művészeire, mint Pablo Picasso, Salvador Dali, Frida Kahlo, Luciano Pavarotti, a filmtörténet meghatározó filmjeire, mint a Tűz van babám, vagy világirodalmi klasszikusokra, mint Hemingway - Akiért a harang szól.


A teljes tematikát szinte lehetetlen is lenne itt most felsorolni, az elmúlt hét évben több mint kétszáz művet készített György. A képre kattintva nagyban is megnézhető belőlük egy tucatnyi.Az eleinte csak a családnak megmutatott alkotásait nem sokkal később már a közönség is megtekinthette, mégpedig először a Bózsa Brigitta és Gschwindt Balázs festőművészekkel közös kiállításán, amelyet a művészbarátokkal még kettő követett.


Utazó tárlatával az elmúlt évek során eljutott a kapolcsi Művészetek Völgyébe, az alsóbogáti Bogart Fesztiválra, az ormánsági Bőköz Fesztiválra és a Bondoró Utcaszínházra is. Mint mondja: szívesen megy, ahová hívják.A Variációk irtókapára címet viselő utazó kiállítás a többi művével együtt a ház udvarán pár héttel ezelőtt megnyílt, a garázsból és nyári konyhából kialakított Gereben Galériában kapott állandó helyet.A nagyobb méretű alkotásai az udvaron, illetve a falu közterein láthatóak. A pajtából a jövőbeni tervek szerint alkotóműhely lesz, ahová Tóth György a barátait, művészeket szeretne meginvitálni egy-egy tartalmas napra."Nem tartom magam művésznek, gondolkodó ember vagyok. A célom ezekkel a mesékkel, történetekkel az, hogy megőrizzem a múltunk egy szegletét az utókornak, másrészt új jelentést adjak ezeknek az eszközöknek, tárgyaknak és valamiféle gondolatiságot indítsak el a nézőkben."


Tóth György állandó kiállítása ingyenesen megtekinthető a szerző kalauzolásával előre egyeztetett időpontban.


Gereben Galéria - Várda, Akác u 8., bejelentkezés: +36308275096


Fotó és szöveg: Szellő Gáborbottom of page