top of page
Search
  • Writer's pictureZsirai Tibor

Kis sziget

Dalma, világutazó. Volt már AuPair Franciaországban, táncolt esküvőn Mexikóban, fürdött a Gangesz vizében és tartott jógaórát tájfun idején. Közösségi profiljai több, mint színesek: kávé Las Vegasban, Octoberfest Münchenben, motorozás Thaiföldön, búvárkodás Spanyolországban, hétvége Marokkóban – és néha egy kis „mindenütt jó, de legjobb” otthon: Marcali, Magyarország.


Mikor megkerestem, hogy készítsünk pár képet ehhez az anyaghoz az „itthoni” önmagáról, rögtön igent mondott. Érdekesnek találtam (és annak találta szerencsére ő is) az ötletet: meséljünk képekben a világutazóról úgy, hogy éppen nem utazik.


Mert mi marad, ha elvesszük a képletből a világot? Ha kivonjuk a pálmafákat, a tengert, a sivatagokat, a különböző országokhoz, tájakhoz köthető hobbit és napi cselekvést; és az összes - de tényleg az összes – egzotikumot? Ha elhagyunk minden múltbéli történést, emlékképet és csak a jelenre koncentrálunk? Arra, ami így megmarad és vizuálisan is megörökíthető abban a pár napban, amíg ezen az otthonnak nevezett szigeten tartózkodik?


A kérdésre, mit csinál, mikor itthon van, a válasza annyi: leginkább semmit. Természetesen a „semmit” nem igaz, ám tény: jóval lassabban zajlik az élet és hosszabbra nyúlnak a napok állandó menetrend nélkül.


Szóval, míg itthon van, idejét leginkább a családjával és itthoni barátaival tölti. És jógaórát szervez a parkban – ingyen, ahogy azt indiai mestereitől tanulta. És persze részt vesz ebben a kis projektben, melynek eredménye pár kép róla, rólam és talán e cikk olvasóiról is – Thaiföld után, Mexikó előtt, rövid ideig itthon, Magyarországon.KIS SZIGET >>>A hinduizmus szerint a karma a prakritinek, az Univerzum matériájának rezgése. Mindenben, amit tevékenységnek, cselekvésnek lehet nevezni, a prakriti rezdül, áramlik, vibrál.

Jala Neti. A test megtisztításának egyik jógikus gyakorlatát Dalma itthon is műveli. Orrüregeit minden reggel sós vízzel mossa át - a légzés könnyítésének érdekében.

A reggeli gyakorlatok elvégzése előtt tibeti hangtállal relaxál. A tálat vízzel tölti fel. Fontos, hogy a tálban a vízen kívül mindig kerüljön valami más is. A mai reggelen egy kagylóhéj az.

A rezgés energiájának különös befogadása. A gyakorlat elvégzését követően Dalma unokahúga, Miri issza meg a vizet.

Reggeli jóga a kocsifeljárón

Minden lélegzik.

Dalma önmagáért szinte csak egyedül tud jógázni. Nem szívesen vár másokra, zökken ki saját ritmusából. Míg a nagymama boltban van, azért Miri is besegít a gyakorlásban.

Hamar kopik a lelkesedés. Ahogy múlik az újdonság varázsa, úgy válik egyre egyértelműbbé, hogy a jóga sem való mindenkinek. A kislány hamar elveszti érdeklődését és inkább megpróbál szedni egy kis cseresznyét.

Ember és környezet. A nap már reggel is forrón tűz. Üres az udvar. Megszűnik tér és idő.

„Nem szeretsz itthon lenni?” – kérdezik sokszor Dalmától, utalva arra, soha nincs egyhelyben hosszabb ideig. „Szeretek itthon lenni, csak máshol is szeretek” – válaszolja. Csuklóján az Expecto Patronum, bokáin szélességi és hosszúságik fokok számai, melyek folyamatosan jelzik az origót, bármilyen messzire is vetődjön otthonától.

Nyakatekert nyugalom. Pihentető gyakorlat a reggeli jóga végére.

Macskatorna a konyhakövön.

Kényelmesen készül a reggeli. A póz ösztönös, nem a tudatos gyakorlás része. A háttérben Dalma édesanyja készíti az ebédet.

Közös reggeli amerikai palacsintával és házi ribizlilekvárral, az arab-izraeli konfliktus kitárgyalásával és régi, őrült emlékek felidézésével.

Karma jóga a marcali Európa parkban. Dalma több ingyenes alkalmat hirdet meg a facebookon itthonléte alatt.

A „piknikszerű” eseményeknek nincs nagy hagyományuk a városban, mégis meglepően sokan érdeklődnek.

Anya-lánya jóga. Dalma mellőzi a „hardcore” pózokat. Ezek az órák mindenkinek szólnak. Harmadával rövidül az összidő, de így is mindenki kellemesen elfárad.

Az aktív résztvevőkön kívül bőven akadnak távolból érdeklődök is. Miri a dédimamával figyeli az eseményt.

Az órák jó hangulatban telnek. Mindenki addig emeli a lábait, ameddig tudja. Akad olyan is, akié a földön marad.

Fázós vasárnap hajnal a Balaton-parton. Napkeltés jógaképek készülnének Dalmáról, de egész nap esik az eső.

Szeles Ég-mudra a fotós kérésére.

Egylábas lefele néző kutya

Hídképezés Vonyarcvashegyen.

Csendes eső.


Fotó és szöveg: Zsirai Tibor

bottom of page