top of page
Search
  • Writer's pictureSzellő Gábor

Rózsasziget

A rózsa túlzás nélkül a világ legismertebb virága. A rendkívül változatos növényből mintegy kétszázféle faj 30 ezer fajtája honos, főként a Föld északi égövében. A kerti virág Magyarországon igen kedvelt. Motívuma a népművészetben is igen gyakran feltűnik. A népi gyógyászatban évszázadok óta előszeretettel alkalmazták gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatása miatt. Ezen kívül a rózsából készült főzet segít a közérzet javításában és egyéb “nyavalyák” orvoslásában.


Az általánosan dísznövényként ismert rózsa számos kultúrában már több száz éve a gasztronómia fontos összetevője. A francia konyha szívesen használja ki a különleges aromáit és a keleti ételekben is gyakran megtalálható.


Eta és Laci rózsafarmja egy 500 lelkes belső-somogyi faluban, Szentgáloskéren van. A csaknem egyhektáros ültetvényt kifejezetten gasztronómiai felhasználásra telepítettek be különféle rózsafajtákkal. A pályázatírással foglalkozó, kétgyermekes házaspár öt évvel ezelőtt vágott bele a Rózsaszigetbe és ma válogatott minőségű növényekből lekvárok, befőttek, szörpök, rózsavizek és rózsacukrok, valamint teák kerülnek ki „műhelyükből”.


“Régóta dédelgetett álmunk volt, hogy a családi kertet valamiképpen hasznosítsuk. Az volt az elképzelésünk, hogy valamilyen különleges növénnyel telepítjük be a kertet. Így találtunk rá az interneten francia gasztronómiai oldalakra, ahol rendkívül változatosan használják fel az ételkészítés során a szirmokat. Ekkor döntöttük el, hogy mi is rózsával fogunk foglalkozni…” – mesélik.

A farmon termesztett különleges minőségű rózsák a metszésen, a tápanyag utánpótláson kívül egyéb növényvédelmet nem igényelnek. Magas illóolajtartalma miatt tisztes távolban maradnak a rovarok és elkerülik a betegségek.


Az élelmiszerként is használható rózsa külleme megszólalásig hasonló a hagyományos rokonaikéhoz, ám jellegzetesen erős, finom illata és magasabb illóolajtartalma van. Külleme mellett a beltartalma is jelentős: több mint 232-féle hatóanyagot mutattak ki benne a kutatások.


A gyártás során is a természetesség híve Eta. Nem használ tartósítószert, sem mesterséges színezéket. A szörp és rózsalekvár markáns ízű, rendkívül finom. A klasszikus lekvárokhoz képest talán enyhén fanyarabb, de határozott rózsajegyeket felvonultató csemege.
A farm tavasztól őszig szinten minden hétre ad feladatot Etának és Lacinak. Mint mondják, csak rugalmas munkabeosztás mellett tudnak mindennel végezni. A birtok gondozása Laci feladata, Eta pedig a különféle rendezvényeken mutatja be a termékeiket.


“Jó lenne, ha ez a különleges – Németországban például az év gyógynövényének is választott rózsa – így is visszakerülhetne a köztudatba. A farm tényleg egy megnyugtató szigetünk a hétköznapi rohanás mellett. Bár van vele munkánk bőven, de feltölt és kikapcsol. Boldogok vagyunk, hogy belevágtunk.”Fotó és szöveg: Szellő Gábor

bottom of page