top of page
Search
  • Writer's pictureRuprech Judit

Talpalatnyi zöld

Updated: Dec 9, 2020

Nagyjából egy éve, 2019. januárjában nyitott Pécsett a Zöld Blokk, az első olyan bolt a városban, ahol csomagolásmentesen vásárolhatunk. Ötletgazdái, Niczuly Enikő és Bartal Gábor nem kereskedői háttérrel vágtak neki, eredetileg mindketten pedagógus végzettségűek. A tanításból kissé kiábrándulva már évek óta vállalkozás indításán törték a fejüket. Kezdőlökést a budapesti csomagolásmentes bolt nyitása, illetve kislányuk, Panni érkezése és az ő jövőjén való töprengés adott.


Kertvárosban, egy tízemeletes ház aljában vettek át egy kis bioboltot, ebből alakították ki a Zöld Blokkot. Maguk is folyamatában tanulják a zero waste életformát, ami - mint mondják – nem valami újdonság, inkább visszanyúlás egy régi, ésszerűbb fogyasztási formához. Bár a helység nem túl nagy alapterületű, a termékpaletta igen széles: 700 cikket találhatunk a boltban a különféle olajoktól, lisztektől, magvaktól, tésztáktól az aszalványokon és édességeken át a tisztálkodási- és szépségápolási termékekig.


A boltból saját tárolóedénybe kimérve, csomagolás nélkül vihető haza az áru, amit Enikő és Gábor – amikor csak lehetséges – helyi termelőktől, kézművesektől szereznek be. Az természetes anyagok használata, az ökológiai lábnyom csökkentése, és a kiváló minőség mellett fontos szempont a közösségépítés is. A boltba betérők nagy többsége a környék lakói közül kerül ki. A vásárlók maguk is tehetnek javaslatot vágyott termékre vagy beszállítóra, Enikőék velük együtt alakítják a bolt kínálatát.


Gábor kel legkorábban a családból, nyitás előtt másfél órával beszerző körútra indul. Pécs Kertváros abszolút az ő közege, itt nőtt fel, családjával ugyanabban a lakásban lakik, ahol ő volt gyerek. A bolt történetét is tudja – volt az már minden! Például Kis-kalóz nevű videotéka, ahová ő is (és én is) betértünk anno.

Gyakran a termelőktől, gyártóktól is kap jó tippeket, hogy mit lenne érdemes árusítani.

Ezúttal sajtos tallér, linzer és néhány jó szó cserél gazdát a kertvárosi tömbházak között. Gábor az árut saját tárolóedényeikbe pakolva hozza el.

Fontos szempont, hogy a termékek gasztro kiszerelésben (5-25 kg-os csomag) érkezzenek, a minél kevesebb, lebomló, vagy éppen visszaváltható csomagolás a legjobb. A boltból a vásárlók saját dobozaikban, zsákjaikban, üvegeikben viszik tovább a vásárolt árut. A felkészületlenül érkező vásárlók első alkalommal kapnak papírzacskót, illetve a boltban is lehetőségük van textilzsák beszerzésére.

A hely maximálisan ki van használva az apró boltban. Alapvető háztartási élelmiszerek - lisztek, tészták, rizsek, magok, olajak, fűszerek, csírák, mézek, szószok, teák, házi szörpök, édességek, tejtermékek - mellett mosható pelenkák, textiláruk, Illóolajak, bambusz termékek, fogselyem, kukoricakeményítő alapú szemeteszsákok, tusfürdők, szépészeti termékek is megtalálhatóak a polcokon.

Enikő és Pannika is felébrednek.

Pannika megmutatja kedvenc hintáját. Karácsonyra a kislány szánkót kapott, úgyhogy megbeszéljük, hogy igazán eshetne már a hó, hogy kipróbálhassa. Gábor reggel már megmutatta a panel előtti, csúszásra alkalmas dombokat. Nosztalgiázom, felidézem a gyerekkorom tisztességes hóeséseit és szánkózásait. Enikő Alsócsernátonból, Székelyföldről származik, ott azért még most is akad hó telente.

Enikő és Panni Ringató foglalkozásra indulnak.

Pannika kisöccse, Kende bármikor megszülethet, Enikő így is lelkesen emelgeti a kislányt az éneklős-zenés foglalkozáson.

Pannit ma nem annyira köti le a foglalkozás, meglóg a székek alatt, és szalad pár kört. A Ringatón is találkozunk olyan anyukával, aki a Zöld Blokkban vásárol. Jellemzően a fiatal korosztály az, akit sikerül megszólítania a zero waste életmódnak. Sok kisgyermekes anyuka látogatja a boltot, és tovább is adják a hírét egymásnak.

A Ringató után irány a piac! Panni szeret segíteni a válogatásban. Enikő családja révén a gyerekek a falusi életet is megismerhetik. A nagyszülők krumplit, cukorrépát, káposztát is termesztenek. A teheneik közül az egyiket pedig, amelyik nagyjából egykorú is a kislánnyal, szintén Panninak hívják.

A zöldséget természetesen textil zsákba helyezve viszik haza.

Betérnek a boltba is Gáborhoz. Pannika ilyen alkalmakkor általában „árurakodást” és „termékellenőrzést” is végez.

Erdélyben a tömbházakat blokknak is hívják, innen jött a bolt neve.

Enikő vevőcsalogatónak kiírja az újdonságokat az ablakra.

A vásárlók megkezdett történeteket folytatva lépnek be a boltba. Van, aki a pí-vizes flaska megtöltése alatt politikai monológot ad elő, más a rokonairól mesél, az anyukák a fogzást, iskolaválasztást vitatják meg egymással. Olyan is akad, akivel időről-időre a bolt előtt vált néhány szót Gábor, mert Újpest drukker révén ő zöld boltba elvből nem lép be.

A bolt falára kiírt termékpaletta frissítésre szorul. Enikő örömmel áll neki a festésnek, létrázásnak, viccesen jegyzi meg, hogy hátha ez majd megindítja a szülést.


Gábor fűszert adagol az egyik vevőnek.

Matt és kedvese mindig sok időt töltenek a boltban. A férfi most Amerikában élő rokonainak válogat ajándékot.


A reggel beszerzett linzer sem marad sokáig érintetlen.

A Zöld Blokk néhány napja elnyerte a Made in Pécs „egy zöldebb Pécsért” díját. Enikő és Gábor nem bízzák el magukat, napról-napra új termékeken, lehetőségeken törik a fejüket. A hosszú távú tervek-álmok között szerepel egy nagyobb bolthelység, olyan, ami kézműves műhelyek, workshopok tartását is lehetővé tenné. Többen kérdezik őket, hogy nem akarják-e a belvárosba átvinni a boltot, ahol elképzelhető, hogy nagyobb forgalmat bonyolíthatnának. Ők azonban szeretik a családias, életszagú közeget, az ismerős arcokat, a közösséget, amelynek ők is tagjai.

Fotózta és írta: Ruprech Judit

bottom of page